Нова светлина около бягството на Гешев зад граница

Опубликовано: 04.02.2018


Безспорно Гешев е една от най-ярките личности в България преди 9 септември. Неговата съдба остава неясна и до днес, а версиите за това какво се случва с него след като изчезва са десетки.

В последните години у нас се налага мнението, че Гешев остава жив – успява да избяга и се укрива зад граница – в Истанбул, Буенос Айрес, Канада, Москва и къде ли още не.

Сега обаче ви предлагаме откъс от най-новата книга за Гешев, „Никола Гешев. Убит край с. Куклен” от Недю Недев, в която авторът твърди точно обратното – че е убит край с. Куклен.

УБИТ НА 9.IХ.1944 Г. КРАЙ СЕЛО КУКЛЕН, ПЛОВДИВСКО

Седми септември 1944 г. бил от ония слънчеви дни в столицата, които греят с мека и галеща топлина. Градините били обсипани с прежълтели гергини и гладиоли, сякаш орнаменти на килим, овошките натежали от плодове. Природата разгръщала своите щедрости и замайващи красоти.

Съвсем друга била политическата обстановка. Трамваите се готвели за стачка. В столицата пламвали макар и плахи опити за протести и антиправителствени акции. Най-важното било друго – Русия обявила война на България. Правителството на Константин Муравиев издало постановление българската войска да не се съпротивлява на навлизащите в страната съветски войски. Това събитие парализирало живота и коренно изменило обстановката.

Паника и вълна от емиграция обхванали прохитлеристките среди. Бившият министър-председател проф. Александър Цанков, бившият министър на вътрешните работи Петър Габровски, бившият министър Христо Статев, проф. Асен Кантарджиев, проф. Любомир Владикин, Иван Дочев, водач на българските национални легиони, и други, около 300 души, напускат страната.


Новости